پروفسور لطفی علی عسکرزاده

پروفسور لطف الله عسکرزاده مشهور به لطفی زاده ، بنیانگذار منطق فازی و استاد دانشگاه برکلی در کالیفرنیا است.

پروفسور لطفی زاده در سال 1921 در شهر باکو در جمهوری آذربایجان به دنیا آمد. مادرش یک پزشک روس و پدرش یک ژورنالیست ایرانی بود که در آن زمان به دلایل شغلی در باکو بسر می برد.
او در سن 10 سالگی همزمان با حکومت دیکتاتوری استالین در اتحاد جماهیر شوروی سابق و در اثر شیوع قحطی و گرسنگی سراسری در سال 1931، به همراه خانواده مجبور به مراجعت به خانه پدری‌اش ایران شد و در شهر تهران زندگی جدیدی را شروع کرد. لطفی زاده در کالج البرز تهران (دبیرستان فعلی البرز) تحصیلات متوسطه را به پایان رساند و در امتحانات کنکور سراسری، مقام دوم را کسب کرد.

lotfi-zade2

در سال 1942 رشته الکترونیک دانشگاه تهران را با موفقیت به پایان رساند و درحین جنگ دوم جهانی برای ادامه تحصیلات به آمریکا رفت. وی در سال 1946 موفق به اخذ مدرک لیسانس از “انستیتو تکنولوژی ماساچوست”، و در سال 1949 به دریافت مدرک دکترا از “دانشگاه کلمبیا” در نیویورک نائل گردید، و در همین دانشگاه با تدریس در زمینه تئوری سیستم ها کارش را آغاز نمود. او در سال 1959 به برکلی رفت تا به تدریس الکتروتکنیک بپردازد و در سال 1963 ابتدا در رشته الکتروتکنیک و پس از آن در رشته علوم کامپیوتر کرسی استادی گرفت.
 
پروفسور لطفی زاده دارای بیست و پنج دکترای افتخاری از دانشگاه‌های معتبر دنیاست، بیش از دویست مقاله علمی را به تنهایی در کارنامه علمی خود دارد و در هیأت تحریریه پنجاه مجله علمی دنیا مقام مشاور را داراست.

وی یکی از پژوهشگرانی است که دارای بیشترین یادکرد (Highly-Cited) در مقالات علمی دنیا می‌باشد.لطفی زاده تا اکتبر ۲۰۱۱، ۹۵۰ هزار یادکرد در گوگل اسکالر داشته است.

پروفسور زاده در کنار فیلسوفان تاریخ علم ازجمله ارسطو (بنیانگذار منطق صفر و یک) و افلاطون ثبت شده است.

افتخارات پروفسور

استاد افتخاری رشته مهندسی برق دانشگاه پلی تکنیک ماساچوست MIT در سال 1968

دانشمند و محقق ممتاز آزمایشگاه تحقیقاتی شرکت ای بی ام IBM در کالیفرنیا در سالهای 1977، 1973 و 1968

دانشمند مدعو در مرکز مطالعات زبان و اطلاعات دانشگاه استنفورد کالیفرنیا در فاصله سالهای 1978-1988

در سال 1959، پرفسور کار تمام وقت خود را با سمت استادی در دانشکده مهندسی برق دانشگاه کالیفرنیا در برکلی شروع کرد. در فاصله سالهای 1968ـ1963، وی ریاست دانشکده مهندسی برق دانشگاه کالیفرنیا در برکلی را عهده دار بود.

پرفسور لطفی زاده به عنوان کاشف و مبتکر منطق فازی شهرت جهانی دارد. وی طی یک مقاله علمی کلاسیک که در سال 1965 به چاپ رسید مفهوم مجموعه فازی که اساس تئوری تجزیه و تحلیل سیستمهای پیچیده است را بر اساس زبان طبیعی معرفی کرد. پس از معرفی تئوری فازی، بیش از 15000 مقاله علمی توسط دانشمندان جهان درباره منطق فازی و کاربردهای گسترده آن در نشریات علمی منتشر شد و در حدود 3000 درخواست ثبت اختراع در این زمینه در کشورهای مختلف جهان به عمل آمد.

 در یک نگاه تئوری فازی لاجیک لطفی زاده را اینگونه می توان تشریح کرد:
بر خلاف آموزش سنتی در ریاضی، او منطق انسانی را وارد ریاضی کرد. شاید بتوان با دو رنگ سیاه و سفید مثال بهتری ارائه داد. اگر در ریاضی، دو رنگ سفید و سیاه را صفر و یک تصور کنیم، منطق ریاضی، طیفی به جز این دو رنگ سیاه و سفید نمی بیند و نمی شناسد. ولی در مجموعه های نامعین فازی لاجیک، بین سیاه و سفید مجموعه ای از طیف های خاکستری را هم ملحوظ می کند و به این طریق فصل مشترک ساده ای بین انسان و کامپیوتر به وجود آورد.
این منطق حدود چهل سال پیش در امریکا توسط وی پایه ریزی شد.

پروفسور لطفی زاده به طور رسمی از سال ۱۹۹۱ بازنشسته شده‌است، وی مقیم سانفرانسیسکو است و در آنجا به پروفسور «زاده» مشهور است.  البته او پس از بازنشستگی همچنان فعالیتهای علمی خود را در دانشگاه کالیفرنیا ادامه می دهد و به صورت مستمر در کنفرانسها، سمینارها در شهرهای مختلف جهان شرکت کرده و سخنرانی می کند. در حال حاضر پرفسور لطفی زاده به عنوان استاد ممتاز مهندسی برق، مدیریت مرکز نرم افزار کامپیوتری دانشگاه برکلی را عهده دار است.

پروفسور لطفی زاده به هنگام فراغت به سرگرمی محبوبش عکاسی می‌پردازد. او عاشق عکاسی است و تاکنون شخصیت‌های معروفی همچون رؤسای جمهور آمریکا، ترومن و نیکسون، رو به دوربین وی لبخند زده‌اند. سرگرمی دیگر پروفسور لطفی زاده، موسیقی است. او در اتاق نشیمن خود بیست و هشت بلندگوی حساس تعبیه نموده تا به موسیقی کلاسیک با کیفیت بالا گوش کند.

در حال حاضر پرفسور لطفی زاده به عنوان استاد ممتاز مهندسی برق، مدیریت مرکز نرم افزار کامپیوتری دانشگاه برکلی را عهده دار است. این مرکز بیش از 2000 نفر عضو دارد و 100 موسسه علمی به آن وابسته هستند.

این مهم نیست که من آمریکاییم، روسم، ایرانیم یا آذربایجانی. من از همه این ملیت‌ها و فرهنگ‌ها تاثیر پذیرفته‌ام و از میان آنها بودن لذت می‌برم.



ارسال نظر


قالب وردپرس