فیروز نادری

 دکتر فیروز نادری یکی از بزرگترین اشخاص نام آورایرانی مقیم خارج از کشور که در زمینه علوم فضایی و ناسا یک شخص بسیار معروف و شناخته شده برای دنیا میباشد ، مدیریت وی در پروژه مریخ و موفقیت وی در هدایت این پروژه  ماه ها جزو مهمترین اخبار شبکه های خبری جهان بود ….شخصی که بالاترین نشان ناسا را دریافت میکند و موثرترین فرد سال ایالات متحده معرفی میشود. شخصی ایرانی که بزرگتر از وی در دنیای علوم نداریم!

firooz-naderi2
فیروز  نادری ، شیرازی   است  و همشهری  شعرای معروف  و مشهوری  که  ذوق و هنر  ایرانی  بودن  را به عالم  معرفی  کرده اند و اگر این  دو نامشان  به واسطه  روح  لطیف  و طبع  ظریف ایرانی  خود بر  قله  رفیع  علم  پرچم  ایران را  برافراشته  و این جملات  بیش  از آنکه  غلو احساس  باشد .قدردانی  و قدرشناسی  از فیروز نادری است .

خودش درباره مسیر زندگی اش می گوید: من در  سال  1325 در شیراز به دنیا آمدم  و تحصیلات  ابتدایی خود را در شیراز  و دوره متوسطه را در  دبیرستان اندیشه تهران  به اتمام رساندم. سپس  در سال 1964 به آمریکا آمدم و پس  از  تحصیلات  کارشناسی و کارشناسی ارشد در  رشته مهندسی برق ،در سال 1976  تحصیلات  دکترای خود را در رشته مهندسی  الکترونیک  به پایان  رساندم.

فیروز  نادری پس از اتمام تحصیلات خود در سال  1976 به وطن باز می گردد و فعالیت خود را در مرکز  سنجش از دور ایران ” در  تهران آغاز می کند و پس  از سه  سال  فعالیت در ایران به دلیل نبود امکانات  مورد  نیازش برای  بسط  تحقیقات و پژوهش هایش و شرایط نامطمئن  ناشی  از  بحرانهای سیاسی ، کشور را به مقصد آمریکا ترک می کند و در سال  1979، یعنی  حدود  26 سال  پیش فعالیت  خود  را  در ناسا  آغاز می کند.

نادری از سال ۱۹۹۶ مدیر برنامه منشاء حیات ناسا بود. وی در سال ۱۹۷۶ به JPL پیوست و به عنوان مدیر آزمایش‌ها پروازی علوم فضا و مدیر طرح تفرق‌سنج (Scatterometer) ناسا به کار پرداخت. علاوه بر اینها وی در مرکز مدیریت ناسا، سرپرستی برنامه فناوری ارتباطات پیشرفته ماهواره‌ای را بر عهده داشت و در JPL نیز مدیر برنامه ماهواره‌های متحرک بود. وی از سال ۲۰۰۰ نیز مدیریت برنامه تازه تأسیس برنامه مریخ را بر عهده گرفت.

معروفیت نادری بیشتر به خاطر ۲ کاوشگر مریخ یعنی روح و فرصت بوده‌است که با مدیریت او اطلاعات زیادی از جمله امید بیشتر به وجود حیات در مریخ را به بشر داد. او، فروردین ماه ۱۳۷۹ در شرایطی که چندین مأموریت متوالی سازمان فضایی ناسا در پرتاب فضاپیما به سوی مریخ با شکست مواجه شده بود، به مدیریت برنامه‌های اکتشافات مریخ منصوب شد و توانست در طی ۴ سال، ۳ مأموریت مهم از جمله پرتاب ۲ کاوشگر مریخ‌نورد «روح» و «فرصت» را با موفقیت به انجام رساند.

افتخارات نادری

دریافت جایزهٔ دوم ویلیام راندولف لاولیس از جامعهٔ فضانوردی آمریکا (۲۰۱۰)
دریافت مدال افتخارِ جزیرهٔ اِلیس (۲۰۰۵)[۹]
برندهٔ جایزهٔ لیبرال (۲۰۰۴)
مدال رهبری برجستهٔ ناسا
مدال خدمات برجستهٔ ناسا

بازنشستگی دکتر نادری

نادری  بهمن ماه سال گذشته خبر از بازنشستگی خود داد. روی صفحه‌ی فیس‌بوکش نوشت در یکی از میهمانی‌هایی که ناسا ترتیب داده با خبر شده سیارکی را به افتخارش تغییر نام داده‌اند. او گفته که این سیارک پیشتر (5515) 1989 EL1 نام داشته و اکنون اسمش به «نادری» تغییر کرده است. این سیارک حدود ۱۰ کیلومتر قطر دارد، هر ۴٫۴ سال یک دور در مدار خورشید گردش می‌کند، هر ۵٫۲ سال در محور خودش می‌چرخد و البته از سیارک‌های متعلق به کمربند سیارک‌های بین مریخ و مشتری است. نادری اشاره کرده که این سیارک پس از مرگ او برای میلیاردها سال همچنان در مدار خورشید می‌چرخد و این افتخار بزرگی برای اوست.



ارسال نظر


قالب وردپرس